فوائد مجالس سنّتی روضه‌خوانی، از منظر عبد الله مستوفی

جلسه 104 مورخ 31 فروردین 1404

فوائد مجالس سنّتی روضه‌خوانی، از منظر عبد الله مستوفی

عبد الله مستوفی در فوائد روضه‌خوانی‌های سنّتی مطالبی را بیان کرده است. وی کتابی دارد با نام «شرح زندگانی من» که در آن، ابعاد تاریخی‌سیاسی و دیگر جوانب زندگی در دوران قاجار را بررسی کرده است. این کتاب بسیار خواندنی است. وی در کتاب خود، در حدود 40یا 50 صفحه به انواع عزاداری‌ها و داستان‌ها و شوخی‌ها و طرائف و لطائف مرتبط با عزاداری‌ها پرداخته است؛ سپس به تحلیل فوائد عزاداری‌های سنّتی پرداخته است که حدود 20 یا 30 صفحه است. من این 20 یا 30 صفحه را از کتاب ایشان جدا کردم و به عنوان مقاله‌ای در یادنامۀ مرحوم آقای آل طه منتشر کردم. این بخش بسیار بسیار خواندنی است. می‌گوید یکی از فوائد روضه‌خوانی‌های سنّتی آن است که میان طبقات مختلف جامعه، التیام ایجاد می‌شود. آن شخص ثروتمندی که در مواقع دیگر حاضر نیست به فقراء اعتنا کند، در مجلس روضه، سینی چای را به دست می‌گیرد و از همان فقیر پذیرایی می‌کند. این کار هر چند به خاطر امام حسین علیه السلام است، ولی به هر حال سبب می‌شود فقراء احترام بببینند. این سبب می‌شود هم آن فقیر از جایگاه پائین خودش بالاتر برود، و هم آن ثروتمند سرش را قدری پائین بیاورد و طبقات مختلف جامعه به یکدیگر نزدیک شوند. عبد الله مستوفی به توضیح مفصّل این مطلب می‌پردازد. می‌گوید معمولاً ثروتمندان، از جهت فرهنگی و آگاهی‌های امروزی، جلوتر هستند. این تعامل سبب می‌شود فقراء نیز قدری رشد کنند و آداب زندگی امروزی را بیاموزند. از سوی دیگر، ثروتمندان نیاز دارند همیشه از بالا به فقراء نگاه نکنند و سرشان را قدری پائین بیاورند.