نقد نظر آخوند در تفصیل بین فعلی من جمیع الجهات و غیر فعلی در منجزیت علم اجمالی

نظریه «فعلیت من جمیع الجهات» در اصول عملیه

:small_blue_diamond: مسئله محوری

در اصول فقه، همواره این پرسش مطرح بوده که آیا اصول عملیه مرخصه (مانند برائت، طهارت، حلّیت) در همه موارد قابل جریان هستند؟ پاسخ مرحوم آخوند خراسانی و محققین بعدی، تفصیلی بدیع است: تفاوت میان «فعلیت من جمیع الجهات» و «فعلیت لا من جمیع الجهات».

:small_orange_diamond: فعلیت من جمیع الجهات؛ جایی که اصول مرخصه تعطیل می‌شوند

گاهی تکلیف واقعی، از تمام جهات فعلی است؛ یعنی:

• غرض شارع در آن، غرض «اهم» است (مثل حفظ جان امام، حفظ دین، نظام مؤمنین، آبروی مؤمن، مال کثیر حق‌الناس)
  • ملاک و مصلحت به حدی قوی است که «علت تامه» برای بعث و زجر شارع محسوب می‌شود
  • حتی اگر شک و اجمال هم باشد، این تکلیف منجَّز است

در چنین مواردی، جریان اصول مرخصه جایز نیست؛ زیرا:

مصلحت تسهیل در قاعده طهارت یا برائت، هرگز نمی‌تواند در مقابل مفسده یقینیِ کشته شدن امام یا مؤمن مقاومت کند.

:small_blue_diamond: مثال: اگر احتمال بدهیم جان امام در خطر است، نمی‌توانیم بگوییم:

• «شک در اصل تکلیف دارم، برائت جاری می‌کنم»
  • «بعضی اطراف از محل ابتلای من خارج است، بقیه را برائت می‌گیرم»
  • «حفظ جان امام حرجی است، تکلیفی ندارم»

:cross_mark: همه اینها نادرست است؛ زیرا فعلیت من جمیع الجهات، علت تامه دارد و باید واقع را رعایت و احتیاط کرد.

:small_blue_diamond: فعلیت لا من جمیع الجهات؛ جایی که اصول مرخصه جاری می‌شوند

اما اگر تکلیف از همه جهات فعلی نباشد – مانند احکام طهارت و نجاست – آنگاه:

• ادله برائت شرعی («رفع ما لا یعلمون»، «کل شیء لک حلال»، «هم فی سعة») می‌توانند اطراف علم اجمالی را شامل شوند
  • تنها یک استثنا دارد: «ترخیص در جمیع اطراف» و «مخالفت قطعیه» جایز نیست، اما ترخیص در بعض اطراف و موافقت احتمالیه اشکال ندارد.

:small_blue_diamond: مثال ۱: کودکی تازه از پوشک گرفته شده و مادر علم اجمالی به نجاست خانه دارد. می‌تواند قاعده طهارت جاری کند و بگوید: «نمی‌دانم این جا نجس است». :white_check_mark:

:small_blue_diamond: مثال ۲: می‌داند برخی مرغ‌های بازار میته هستند، اما چون غرض اهم در کار نیست، می‌تواند قاعده سوق مسلمین جاری کرده و مرغ بخرد و بخورد. :white_check_mark:

:small_orange_diamond: کلام مرحوم آخوند در کفایه (ص ۳۵۸)

ایشان در «مقام اول: دوران امر بین متباینین» در بحث اشتغال همین تفصیل را چنین تقریر می‌کند:

اگر تکلیف معلومِ بین دو طرف، فعلی از جمیع جهات باشد (مانند حفظ جان امام)، هیچ راهی برای تنجّز ندارد و اصول مرخصه نمی‌توانند جاری شوند؛ زیرا با فعلیت من جمیع الجهات مناقضه دارند.

اما اگر فعلی از جمیع جهات نباشد (مانند احکام طهارت)، آنگاه عقل و شرع مانعی از شمول ادله برائت نسبت به اطراف ندارند.

نکته کلیدی: ملاک، «اهمیّت غرض شارع» و «علت تامه بودن مصلحت» است. هر جا غرض اهم در میان باشد، اصول مرخصه تعطیل و «علیت تامه» حاکم می‌شود.

نقد کلام مرحوم آخوند

:collision:که البته ما گفتیم در اغراض غیر اهمُ نظر مرحوم آخوند را قبول نداریم و می گوییم در اینجا هم مخالفت قطعیه جایز نیست یعنی علم اجمالی نسبت به مخالفت قطعیه علت تامه تنجز است و چنانکه مرحوم اصفهانی فرمودند اینکه مولی مخالفت قطعیه در حکمش را در اینجا ترخیص بدهد عقلاپی نیست و خلاف حکمتش است البته نسبت به موافقت قطعیه مقتضی است و با ترخیص شارع منافاتی ندارد.

بر اساس جلسه ۹۳ ُ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۵