مصادیق تعیین اجمالی بسمله در سورهای نماز
1- اگر مکلف خواست سوره را از روی قرآن بخواند، پایین صفحه بسم الله نوشته ولی نمیداند صفحه بعدی چه سورهای است، لذا همین بسم الله را میگوید به نیت همان سورهای که صفحه بعد شروع میشود و این تعیین اجمالی کافی است.
2-یا مثلا مکلف نمیداند این کسی جلو او هست چه سوره ای را انتخاب میکن من هم میخواهم مثل همان. میگویم بسم الله الرحمان الرحیم اشاره به همان سوره ای که او انتخاب میکند. اصلا آن شخص قصد هم نکرده باشد از او باطل است ولی من همان سوره ای که او میخواند قصد میکنم. اصلا او باطل است او اشتباه کرده تعیین نکرده. انا انزلنا را خواند من هم میگویم بسم الله الرحمان الرحیم همان سوره ای که او خوانده. بسم الله او را قصد کردم. تعیین اجمالی کافی است.
3-یکی از مصادیق تعیین اجمالی میگوید الان نمیدانم کدام بخوانم حالا بذار بسم الله اش را بگویم. بسم الله همان که انتخاب میکنم بعد شروع میکند به اناانزلنا خواندن. اگر به این آقا بگوییم شما بسم الله این را گفتی میگوید بله من بسم الله اش را گفتم. این هم تعیین اجمالی است.
بله در این قسم تعیین اجمالی هم نیست: گاهی پس از شروع نماز، مکلف در ذهنش نبود که پس از بسم الله چه سورهای را میخواسته بخواند. واقعاً در صفحه ذهنش هیچ سورهای معین نبوده و بسم الله که تمام شد، میخواهد تصمیم بگیرد که چه سورهای بخواند. حتی گاهی مکلف بسم الله را برای یک سوره اخلاص میگوید ولی متوجه میشود که مثلا در رکعت اول است و بهتر است سوره قدر بخواند.درس خارج فقه. جلسه 31 تاریخ 8 آبان ماه 1403